ICT مرکز آموزشی   

Information Communication Technology

آموزش وب

فارسي نويسي در وب

............................................

فارسي نويسي در وب

 

چند سالي است که با مطرح شدن يونيکد Unicode سايتهايي به زبانهاي غير از انگليسي زياد شده و در همين راستا ايرانيان عزيز هم عقب نشسته و شروع به ساختن سايتهاي فارسي کرده که جا دارد همين جا از همه کساني که براي ايران و ايراني زحمت ميکشند تشکر و قدرداني کنم. شما هم با استفاده از اين تکنيک ميتوانيد حروف فارسي را در وب بکاربريد بدون آنکه بيننده سايت شما نيازي به نصب فونت جديد در سيستم خود داشته باشد، البته ميتوانيد هر نوع فونت به غير از آنهايي که استاندارد ويندوز هستند را بکار بريد ولي همان فونت را بايد در اولين صفحه سايت قرار دهيد تا کاربر آنرا دانلود کرده و نصب کند تا متنهاي سايت شما را بتواند به درستي مشاهده کند ، اينرا در نظر داشته باشيد که براي همه خوشايند نيست اينکار و اين موضوع شايد باعث از دست دادن بيننده شود که يک نمره منفي براي وب سايت به حساب مي آيد.

خب دوستان براي راه اندازي يک وب سايت فارسي ابتدا بايد سيستم عاملي داشته باشيد که فارسي ساز داشته باشد و يا مانند ويندوز XP, 2000 سازگار با زبان فارسي باشد تا توانايي تايپ فارسي را داشته باشيد، در ضمن بهتر است که از برنامه هايي نظيرMS Word يا FrontPage   از مجموعه آفيس مايکروسافت  استفاده کنيد چون ميتوانيد مستقيم فارسي بنويسيد و آنرا بصورت فايلhtml  ذخيره کنيد. با هر برنامه اي که راحت هستيد ، متن را وارد کنيد و سپس به سورس source صفحه برويد و تگ زير را در قسمتHead  وارد کنيد، 

<meta http-equiv=”content-type” content=”text/html;charset=utf-8>

اين تگ، encoding مرورگر را براي استفاده از حروف و علامتهاي يونيکد تنظيم ميکند. براي ديدن و تنظيم encoding  يک صفحه بصورت دستي بايد وارد منوي view در مرورگر شويد و برروي Encoding  رفته واز ليست باز شده گزينه مورد نظر را انتخاب کنيد. اما وظيفه آن،  تنظيم مرورگر بيننده  براي نمايش صحيح حروف و علامتهاي بکار گرفته شده دروب سايت شما است چون هر کدام از آنها علامت و فونت خاص خود را دارند. تا بحال با يک نامه فارسي درايميل خود برخورد کرده ايد که يکسري حروف عجيب و غريب داشته باشد؟ اگر جوابتان بله است از اين به بعد وارد encoding شويد و آنرا روي  Utf-8 بگذاريد.

خب حالا نوبت به انتخاب فونت رسيده که يک فونت مناسب بايد استاندارد بوده و خاصيت يونيکد را هم داشته باشد. بهترين فونتها در سيستم عامل ويندوز که مناسب فارسي نويسي هستند عبارتند از:

Arial, Tahoma, Times New Roman

پس از انتخاب فونت، بهتر است که خصوصيات lang=”fa”, dir=”rtl” را به تگهايي مانند <body>, <font>, <p>, <div>, <span>  اضافه کنيد که خصوصيت  lang=” ” مشخص کننده زبان بکار گرفته شده و fa نمايانگر فارسي farsi است و همينطور خصوصيت dir=”rtl”  که جهت نوشتن را تعيين ميکند و rtl نمايانگر راست به چپright to left  است.

 

 نکته:  اگر خصوصيت  dir=”rtl” را در تگ  <body> بکار بريد، محل قرار گرفتن scroll bar  در مرورگر از طرف راست به طرف چپ منتقل ميشود که اين خاصيت فقط در مرورگر اينترنت اکسپلورر IE عمل ميکند.

 

ممکن است شما بعد از ذخيره صفحه با يک مشکلي برخورد کنيد که بيشتر در مرورگر هاي نسخه قديمي مانند IE 5.5  به پايين مشاهده ميشود و آن ديدن حرف ي بزرگ در وسط کلمه بجاي نوع کوچک است مانند: ا ي نترنت که براي برطرف کردن آن دو راه وجود دارد:

اولين راه قرار دادن نسخه جديد فونت بکار گرفته شده در سايت براي دانلود کردن آن توسط بيننده وب سايت و نصب آن که هر کسي شايد بدرستي نتواند آنرا انجام دهد و اما راه حل دوم ، ابتدا صفحه مورد نظر را در برنامه FrontPage باز کنيد و به قسمتHTML  در پايين برنامه رفته که در اين قسمت سورس کد را خواهيد ديد و کد&#1740;  را حذف و بجاي آن کد &#1610;  را قرار ميدهيد و سپس صفحه جديد را دوباره ذخيره ميکنيد. دقت کنيد، در صورتي حروف فارسي را به اين شکل خواهيد ديد که encoding برابر با windows-1252 باشد، يعني:

<meta http-equiv="content-type" content="text/html;charset="windows-1252">

يک نکته ديگر را بخاطر بسپاريد که اگر عنوان صفحه را فارسي تايپ کنيد يعني در قسمت<title> در بعضي از مرورگرها نمايش داده نخواهد شد.

....................................................................................................................................................

بررسی و امتحان کردن صفحات

 

زمانيکه شما نوشتن کدهاي html را در برنامه notepad  يا ويرايشگرهايHTML  تمام کرديد، بعد از ذخيره کردن آن فايل با يکي از پسوندهاي .htm يا .html و با استفاده از مرورگر وب خود آنرا امتحان کنيد تا نتيجه کارتان را مشاهده و اگر مشکلي هم داشت برطرف شود. مشکلاتي مانند نمايش نادرست صفحه يا حتي غلطهاي ديکته اي که زياد هم به چشم ميخورند.

شما اين صفحات را قبل از اينکه روي سرور بگذاريد تا ديگران هم ببينند، بر روي کامپيوتر خود ميتوانيد امتحان کنيد ولي اگر از فايلهاي ASP يا CGI استفاده کرده ايد نياز به يک وب سرور براي چک کردن آنها داريد. شرکت مايکروسافت دو نرم افزار دارد که توسط آنها ميتوانيد يک وب سرور درست کنيد و اينگونه فايلها را هم مشاهده کنيد. يکي از آنها IIS که مخفف Internet Information Services است و بر روي ويندوزهاي 2000 و XP نصب ميشود و ديگري PWS که مخفف Personal Web Server است و بر روي ويندوزهاي98  و ME اجرا ميشود.

سعي کنيد هر صفحه را در مرورگرهاي مختلف چک کنيد که معروفترين آنها عبارتند از:

Internet Explorer ( IE ), Netscape Navigator ( NN ), Opera, Mozilla

چون بعضي از تگها در همه مرورگرها اجرا نميشوند و همچنين اينرا در نظر داشته باشيد که سيستمهاي عامل هم با يکديگر فرق دارند. بطور مثال فونتها و طرز نمايش صفحه داخل مرورگر Netscape  در سيستم عامل Windows با Macintosh فرق ميکند.

برنامه هايي بنام HTML validator موجود ميباشند که با کمک آنها ميتوانيد عيب هاي صفحات را پيدا کنيد. بطور مثال اگر تگ پايان دهنده اي را فراموش کرديد آنرا پيدا کرده و بعضي از آنها    حتي آن مشکل را رفع هم ميکنند. اگر از ويرايشگرهايي مانند Microsoft FrontPage يا Macromedia Dreamweaver استفاده ميکنيد، خود اين نرم افزارها برايتان عيب يابي ميکنند و نيازي به برنامه اضافي براي اين کار نداريد.

همچنين شما ميتوانيد به آدرس http://validator.w3.org مراجعه کنيد براي تأييد صفحات وب سايتتان که مزيت اين آدرس در اين است که بعد از رفع عيوب احتمالي، به شما اجازه استفاده از لوگوي مخصوص خودشان را در اين زمينه ميدهند که نمايانگر بي نقص بودن صفحات ميباشد. اين سايت زير نظر انجمن W3C ميباشد که وظيفه تأييد و اعلان کدهايHTML, XHTML, CSS, … را بعهده دارند.

از نکاتيکه هنگام چک کردن يک صفحه نبايد فراموش کنيد ، امتحان کردن لينکها است تا همه آنها به آدرس درست پيوند داده شوند. يکسري برنامه هم در اين زمينه وجود دارد که به آنها site-management tools گفته ميشود.

بخاطر بسپاريد که يک طراح و برنامه نويس حرفه اي وب قبل از اينکه سايت خود را در سرور اصلي راه اندازي کند تا ديگران به آن دسترسي داشته باشند، بايد از همه لحاظ صفحات را تست کند و حتي بعد از راه اندازي يک مدت را براي امتحان کامل توسط متخصصان و افراد عادي در نظر بگيرد و سپس اقدام به تبليغ سايت بين بينندگان و کاربران کند. البته باز هم ممکن است مشکلاتي وجود داشته باشد که آنها را بعهده بينندگان بگذاريد تا با نظرات خود شما را مطلع کنند.

 


_-لینک های سریع- _
Web Hosting by: D.M™ Soft.

Copyright © 2009 by D.M Soft . and its licensors. All rights reserved.